You are currently browsing the Videotorium site of the organization Mindentudás Egyeteme. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Beszélgetés az asztrobiológiáról

386

Beszélgetés az asztrobiológiáról


Fél évszázada keressük a Földön kívüli életet és a Földön kívüli értelmet, erőfeszítéseinket azonban eddig nem koronázta siker. Mi lehet ennek az oka? Ma már tudjuk, hogy galaxisunkban, a Tejútrendszerben a bolygók jelenléte általános a csillagok körül, és a becslések szerint a csillagok negyede körül Föld típusú planéta is keringhet. Ha ilyen sok a bolygó, miért nem találtunk még életet és értelmet máshol? Lehetséges, hogy az élet sok helyen kialakult, magasabb szintre fejlődni azonban csak néhány bolygón – esetleg csak a Földön – tudott? Lehetséges, hogy nem a megfelelő módszerekkel keressük a hozzánk hasonló civilizációkat? Ha mégis sikerülne ilyet találni, milyen tudományos és társadalmi következményei lennének a Földön? Mi lenne a társadalom reakciója a különböző típusú felfedezések esetén? Üzenjünk mi is, vagy inkább lapítsunk?

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Biológiai tudomány, Csillagászat, Kozmológia

kerekasztal-beszélgetés

Szathmáry Eörs (előadó)
Dr. Kiss László (előadó)
Lévai Balázs (műsorvezető)
Dr. Almár Iván (előadó)

4:32

2011. február 27.

Bilicsi Erika

2014. augusztus 19.

386
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.dev.videotorium.hu/hu/embed/9145" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés