You are currently browsing the Videotorium site of the organization Mindentudás Egyeteme. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Nanocsodák mozgásban - a mobil interaktív nanotechnológiai kiállítás

153

Nanocsodák mozgásban - a mobil interaktív nanotechnológiai kiállítás


A nanotechnológia a jövő technológiája. A benne rejlő lehetőségeknek köszönhetően a 21. század meghatározó, kulcstechnológiájának tekinthető. A nanotechnológia fejlődése nemcsak az ipari szektorokat érinti, de nagy szerepet játszik a társadalmi problémák megoldásában is. Két évtizednyi K+F tevékenység eredményeinek köszönhetően olyan tulajdonságú anyagok, kerámiák és kompozitok jöttek létre, amelyek forradalmasítanak egy sor ágazatot, többek közt a mezőgazdaságot, gyártástechnológiát, gyógyszeripart, elektronikát, textilipart, stb. A nanotechnológiát használó K+F és az iparágak számos ún. horizontális (minden iparágat és szolgáltatást érintő) kihívással szembesülnek. Ide tartozik többek között a termékek és a gyártás fenntarthatósága, biztonsága és biztonságossága, a szabványosítás, a piacra vitel kérdései, de a multidiszciplináris emelt szintű oktatási rendszerek fejlesztése is. A tömegek széleskörű elérése is fontos abból a szempontból, hogy a megfelelő társadalmi kérdésekre -többek között a fenntarthatóságra és a biztonságra- mindenki választ kapjon. A tudatosság növelése, a figyelemfelkeltés és tájékoztatás kulcsszerepet játszik a nanotechnológiai termékek piacra vitelében.

Az EuroNanoForum’2011 (ENF’2011, http://euronanoforum2011.eu/) volt a legnagyobb nanotechnológiai konferencia és kiállítás 2011-ben Európában. A konferencia kísérőrendezvényeként megkezdődött a “Nanocsodák – Mozgásban” interaktív kiállítás kialakítása. A kísérletek összeállításának tudományos-technikai hátterét az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete (MFA, http://www.mfa.kfki.hu) biztosítja, és a Csodák Palotája működteti.
A “Nanocsodák – Mozgásban” mobil kiállítás 2011 őszétől 2-3évig járja a magyar településeket. A kiállítás magyarul és angolul, audiovizuális és interaktív módon, közérthető formában fogja bemutatni a legújabb eredményeket. Fontos, hogy a kiállítás bejárja az országot, eljusson minden régióba és nagyobb településre.
 
A kiállítás vonzó, népszerű és közérthető módon szeretné megmagyarázni, összefüggéseiben láttatni, hogy mi is a
nanotudomány (kis méret, nagy fajlagos felület, kvantum-hatások);
anyagi struktúrák (pl. grafén) előállítása, vizsgálata, karakterizációja;
természetes- (pl. pillangószárny, opál) és mesterséges nanofelületek (pl. szuperhidrofób felületek, kolloidkristályok, vékonyrétegek);
mikro- és nanoelektronika (IC-technológia, a miniatürizálás fizikai korlátai, új architektúrák);
NEMS/MEMS tervezése és gyártása;
nanoméretű érzékelők (pl. gáz, tapintás, erő);
nanotechnológia az egészségügyben (pl. nanoezüst, gyógyszergyártás, biochipek, csontpótlások);
nanotechnológia a környezetért (pl. LED, világítás, autóipari alkalmazások, víztisztítás);
nanotechnológiai piaci termékek (csomagolás, festékek, kozmetikumok, padló).
 
A kiállítás támogatói a General Electric Hungary Kft., a Graboplast Zrt.  és a Lynbond 2000.

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Nanotechnológia (Anyagtechnológiák)

egyéb

1:14

2011. május 30.

Bilicsi Erika

2014. augusztus 19.

153
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.dev.videotorium.hu/hu/embed/9086" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés