You are currently browsing the Videotorium site of the organization Mindentudás Egyeteme. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

A "századforduló" az ezredfordulón... avagy mit üzen nekünk az 1900 körüli korszak művészete?

180

A "századforduló" az ezredfordulón... avagy mit üzen nekünk az 1900 körüli korszak művészete?


Tárlatvezetés és beszélgetés az Ernst Múzeumban Közép-Európából és az ezredforduló felől nézve elgondolkodtatónak tűnik visszatekinteni arra, amit még ma is egyszerűen csak "századfordulónak" nevezünk: a hagyományos társadalmi berendezkedés megrendülése, a kolonializmus és a technikai civilizációs folyamat felgyorsulása válságba sodorta a 19. századi Európa univerzalisztikus arisztokrata-nagypolgári kultúráját is és egy sor megújulási mozgalmat hívott életre a szellem és a művészetek terén. A különféle modern "izmusok" fellépése, a szecessziós mozgalom, a népi hagyomány ill. a nem-európai, törzsi kultúrák felfedezése, a modern formatervezés születése egyben a művészek lázas helykeresését, a művészet hivatásának megannyi újrafogalmazási kísérletét példázza. Igaz-e, hogy az 1900 körüli évek nagy és roppant ellentmondásos kulturális-művészeti korszaka sok tekintetben analóg korunk, a globalizáció világkora tendenciáival és kihívásaival? Milyen autentikus válaszok születtek a művészet és élet, művészet és közösség, művészet és jövő kérdéseire - és mennyiben érvényesek még ma is? Milyen totalitás-eszmények jegyében gondolkodtak, terveztek és formáltak az első design-korszak építészei, tárgyművészei és képalkotói - és tudunk-e ma is meríteni e hagyományból? Az Ernst Múzeum az 1900-as párizsi világkiállításhoz kapcsolódó, az eltérő nemzeti stílusok egymásra találását példázó Finnmagyar c. kiállítása kitűnő alkalmat teremt ilyen és hasonló kérdések megvitatásához.

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Művészet, Művészettörténet

klubrendezvények

Dr. Rényi András (moderátor)
Keserű Katalin (résztvevő)
Szabadi Judith (résztvevő)
Gerle János (résztvevő)
Kiss Éva (résztvevő)

58:22

2005. február 9.

Bilicsi Erika

2014. augusztus 15.

180
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.dev.videotorium.hu/hu/embed/8850" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés