You are currently browsing the Videotorium site of the organization Mindentudás Egyeteme. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Ésszerűség és büntetés

247

Ésszerűség és büntetés


Az előadás - címe szerint - azzal foglalkozik, hogy miért is büntetünk, azaz miért tartjuk szükségesnek, hogy a társadalom nevében az állam börtönbe zárja azokat, akik bűncselekményt követnek el. Ez a téma azonban csak ürügy arra, hogy egy sokkal alapvetőbb kérdést vizsgáljunk, nevezetesen, mennyiben szolgálja és szolgálhatja a jog az ésszerűséget, illetve ésszerűek-e a jog előírásai. Az embereket nemcsak az értelmük, hanem érzelmeik és szenvedélyeik is irányítják. Ha így van, elvárható-e, remélhető-e, hogy a jog pusztán az ésszerűséget szolgálja? Vajon nem inkább szenvedélyeinket, előítéleteinket szentesíti?

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Társadalomtudományok, Jogtudomány

tudósok előadásai

Sajó András (előadó)

1:12:49

2003. október 13.

Marianna Nagy

2014. június 21.

247
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.dev.videotorium.hu/hu/embed/8607" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés