You are currently browsing the Videotorium site of the organization Mindentudás Egyeteme. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Lehet-e molekulára csomót kötni?

447

Lehet-e molekulára csomót kötni?


A biofizika eszköztárának szerepe a jövő orvostudományában. Az érpályákban keringő fehérvérsejtek felszíne tele van molekuláris antennákkal, amelyek képesek a külvilág üzeneteit felfogni és reagálni rájuk. Ez annyit jelent, hogy például megvédenek bennünket az így felismert fertőzésektől és idegen, kártékony anyagoktól. Baj akkor van, amikor ugyanezek a sejtek a beültetett szervet - szívet, vesét - is idegennek tekintik, és azt is el akarják pusztítani. Ugyanakkor ezek az molekuláris antennák tájékozódási pontokat jelenthetnek, amelyek alapján speciális gyógyszerek a károsan aktív sejteket felismerik és célzottan elpusztíthatják. A modern biofizika lehetővé teszi egyedi molekulák vizsgálatát, felismerését és manipulálását, aminek a révén csak azokat a sejteket célozzuk meg gyógyszereinkkel, amelyek károsak.

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Orvostudomány, Molekuláris biológia, Molekuláris kémia, Molekuláris biofizika, Molekuláris genetika

tudósok előadásai

Dr. Damjanovich Sándor (előadó)

44:30

2004. szeptember 27.

Marianna Nagy

2014. május 14.

447
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.dev.videotorium.hu/hu/embed/8284" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés