You are currently browsing the Videotorium site of the organization Mindentudás Egyeteme. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Hogyan védenek az immunrendszer őrszemei?

660

Hogyan védenek az immunrendszer őrszemei?


Testünk külső környezettel kapcsolatba kerülő felületeit (a bőrt, a légutakat és a bélrendszer nyálkahártyáját) különleges őrszemek - a dendritikus sejtek - védelmezik. Ezek feladata, hogy a szervezetet veszélyeztető környezeti hatásokról tájékoztassák az immunrendszer többi sejtjét. Az általuk aktivált speciálisan kiképzett sejtcsoportok aztán megkeresik a betolakodót és megpróbálják semlegesíteni vagy elpusztítani. A dendritikus sejtek működése mesterségesen is módosítható, amit a fertőző betegségek elleni védekezésben az új típusú oltóanyagok tervezésénél, valamint a rák és az immunológiai betegségek kezelésében is felhasználnak.

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Humán orvostudomány, Immunológia

tudósok előadásai

Dr. Rajnavölgyi Éva (előadó)
Varga Edit (műsorvezető)

41:26

2007. május 7.

Marianna Nagy

2014. május 14.

660
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.dev.videotorium.hu/hu/embed/8278" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés