You are currently browsing the Videotorium site of the organization Mindentudás Egyeteme. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

A gömbtől a geoidig: a Föld és az űrkutatás

855

A gömbtől a geoidig: a Föld és az űrkutatás


Az embereket évezredek óta érdekli lakóhelyük, a Föld. Már az ókorban is tettek fel ilyen kérdéseket: Milyen alakja van a Földnek? Mi található a Föld felszínének valamelyik pontjában? Az űrtechnika kialakulása előtt feltett kérdésekre a szakemberek (geodéták, térképészek) a Föld felszínén végzett mérések segítségével válaszoltak. Az űrtechnika kialakulása alapvetően megnövelte a Föld alakjával kapcsolatos ismereteinket. Ezek az ismeretek nemcsak tudományos szempontból érdekesek, hanem megjelennek mindennapi életünkben is - gondoljunk például a meteorológiai célú űrfelvételekre vagy a korszerű járműnavigációs rendszerekre. Az előadás a Föld alakjáról és felszínéről az űrtechnika segítségével nyert legújabb ismereteket mutatja be. 

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Természettudományok, Geológia, Geofizikai tudományok, Geodézia, Kozmológia

tudósok előadásai

Prof. Emer Detrekői Ákos (előadó)

50:13

2004. június 14.

Marianna Nagy

2014. május 7.

855
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.dev.videotorium.hu/hu/embed/8248" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés