You are currently browsing the Videotorium site of the organization Mindentudás Egyeteme. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

A nemek kialakulásának zavarai az emberben

1091

A nemek kialakulásának zavarai az emberben


A nem kialakulásának zavarait genetikai rendellenességek okozzák, s a magzati fejlődés során következnek be. Ami nem jelenti azt, hogy minden rendellenesség felismerhető a születéskor: vannak olyan szindrómák, melyeket sajnos gyakran csak pubertáskorban diagnosztizálnak. Az interszexualitáshoz, vagyis kevert neműséghez sokféle elképzelés kapcsolódott a történelem során; az ilyen páciensek általában ma is ki vannak téve a megbélyegzésnek. Ez is az oka annak, hogy a nemi differenciálódás zavarai könnyen alakulhatnak lelki betegséggé, s hogy a különböző szakorvosok mellett a pszichológusoknak is fontos szerep jut a terápiában. A műtéti korrekció felelősségteljes döntések sorát igényli: a nem meghatározását, a beavatkozás idejének és típusának kiválasztását. Az előadás bepillantást enged a Debreceni Női Klinika munkájába, mely a nemi szervi rendellenességek korrekciós centrumaként és európai továbbképző központként is működik, s úttörő műtéti eljárások kidolgozásában vesz részt. 

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Orvostudomány, Gyermekgyógyászat, Genetika, Orvosi genetika

tudósok előadásai

Dr. Borsos Antal (előadó)

47:50

2004. április 5.

Marianna Nagy

2014. május 7.

1091
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.dev.videotorium.hu/hu/embed/8240" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés