You are currently browsing the Videotorium site of the organization Mindentudás Egyeteme. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Nép és nyelv: a magyarság kialakulása

3699

Nép és nyelv: a magyarság kialakulása


1235 telén Juliánusz barát eljutott a volgai bulgárok fővárosába. Itt találkozott egy asszonnyal, akitől megtudta, hogy kétnapi járóföldre megtalálja azokat a magyarokat, akiket keres. Kik voltak ezek a magyarok? Léteztek-e egyáltalán? Milyen alapon nevezhetjük őket magyaroknak? Az előadás bemutatja azokat a forrásokat, melyek alapján a tudományos kutatás a magyar nép és a magyar nyelv eredetét, Honfoglalás előtti történetét vizsgálja. Olyan kérdésekre kaphatunk választ például, hogy mi a nép és a nyelv történeti viszonya, vagy hogy mi volt a magyarok neve saját maguk számára és a többi nép között. És végül, de nem utolsó sorban kiderül az is, hogy az Európai Unióban közlekedő magyar autók H betűje tulajdonképpen középkori francia papok találmánya.

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Nyelvtudomány, Magyar nyelv, Nyelvészet, Összehasonlító nyelvészet, Történeti nyelvészet

tudósok előadásai

Prof. Róna-Tas András (előadó)

42:31

2004. március 1.

Marianna Nagy

2014. május 7.

3699

4.0
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.dev.videotorium.hu/hu/embed/8235" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés