You are currently browsing the Videotorium site of the organization Mindentudás Egyeteme. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Mennyiben szuverén egy EU - tagállam jogalkotása?

457

Mennyiben szuverén egy EU - tagállam jogalkotása?


A magánjogi szabályok a polgárok és társaságaik (egyesületeik) kapcsolatait rendezik. A magánjog szabályai a polgárt a "bölcsőtől a sírig" kísérik: a méhmagzat már jogképes, s a polgár vagyonát halálakor a magánjogi öröklés rendje szerint szerzik meg utódai. A 19. század eleje óta követett törvényhozói gyakorlat, hogy a magánjog szerteágazó szabályait egyetlen nagy törvénykönyvbe foglalják össze. Ezek a törvénykönyvek hagyományosan egy adott állam keretei között születnek meg, és ott érvényesülnek. Ma változik a helyzet: az Európai Unión belüli jogegységesítési törekvések a magánjogi szabályokat is érintik, és jogharmonizációt követelnek meg a tagállamoktól és a társult államoktól.

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Társadalomtudományok, Jogtudomány

tudósok előadásai

Dr. Vékás Lajos (előadó)

47:21

2003. február 17.

Marianna Nagy

2014. május 7.

457
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.dev.videotorium.hu/hu/embed/8192" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés