You are currently browsing the Videotorium site of the organization Mindentudás Egyeteme. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

A néphagyomány értékei napjaink kultúrájában

445

A néphagyomány értékei napjaink kultúrájában


Az önálló tudományként egyetemi tanszékkel rendelkező diszciplínák közül a néprajz elismerése és értékelése a legvitatottabb, pedig az idegen népek sajátságainak feljegyzése az ókorra nyúlik vissza. Magyarországon a legendák szerint már Szent Gellért is érdeklődéssel fordult a népi kultúra felé. A néprajz a 19-20. század fordulóján jelent meg a magyar egyetemeken. E tudományág létjogosultságát gyakran megkérdőjelezik, avíttnak vagy éppen nacionalistának tartják. Az előadás ezekre a vádakra is megpróbál válaszolni, miközben felvázolja a néprajztudomány történetét, és bemutatja, hogy a múlt szokásainak ismerete hogyan adhat választ a jelen dilemmáira.

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Kulturális antropológia, Néprajz

tudósok előadásai

Andrásfalvy Bertalan (előadó)

59:19

2002. december 23.

Marianna Nagy

2014. május 7.

445
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.dev.videotorium.hu/hu/embed/8188" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés