You are currently browsing the Videotorium site of the organization Mindentudás Egyeteme. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Rend és rendezetlen

1111

Rend és rendezetlen


A rend és a rendezetlenség problémaköre azért érdekes, mert olyan kérdéseket vet fel, amelyek mindennapjainkat is áthatják. Rend vagy rendetlenség jellemezheti az atomok vagy a mikroszkopikus élőlények világát, ugyanakkor megtalálható az íróasztalunktól kezdve a gondolatainkon át egészen a kollektív viselkedésformáinkig is. Az előadásból megtudhatjuk, hogy az igazán érdekes, változatos jelenségek éppen a két szélső eset, a rend és az összevisszaság határán történnek. Ezen a határvidéken jönnek létre a bonyolult geometriájú alakzatok, az úgynevezett fraktálok, és a különböző, gazdag mintázatokat mutató, részben rendezett csoportos mozgások is.

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Természettudományok, Fizikai kémia, Fizika, Matematikai fizika

tudósok előadásai

Dr. Tamás Vicsek (előadó)

50:51

2002. december 16.

Marianna Nagy

2014. május 7.

1111
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.dev.videotorium.hu/hu/embed/8187" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés