You are currently browsing the Videotorium site of the organization Mindentudás Egyeteme. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Hogyan óvhatjuk meg egészségünket jó szájhigiénével, helyes szájápolással? Mi a mulasztások ára?

194

Hogyan óvhatjuk meg egészségünket jó szájhigiénével, helyes szájápolással? Mi a mulasztások ára?


Egyre több bizonyíték lát napvilágot arra vonatkozóan, hogy az elhanyagolt szájhigiene, a szájüregben tartósan fennálló gyulladásos kórformák, az úgynevezett szájüregi „gócok”,  képesek más szervek megbetegedéseit előidézni, vagy azok fennállása esetén az állapotot súlyosbítani. A lehetséges megbetegített szervek között szerepelhetnek, a szív, a tüdő a vese megbetegedései, amelyekben életet veszélyeztető kórformák fejlődhetnek ki, vagy a szem, a bőr, az ízületetek betegségei, amelyek fennállása jelentősen ronthatja az életminőséget. Különösen aggasztó az a tény, hogy a fej-nyak táji, a szájüregi daganatos beteg előfordulása hazánkban 1975 óta 350 %-al nőtt, amely kórforma kialakulásában a dohányzás, az alkohol fogyasztás és egyéb más tényezők mellett az elhanyagolt szájüregi állapotnak is jelentős szerepet tulajdonítanak. Hasonlóan kiemelkedő jelentőségű a koraszülés kérdése, annak súlyos, egyént, családot és társadalmat érintő következményeivel, amelyek jelentős nemzetgazdasági terheket okoznak. A szerző előadásában ismerteteti az összefüggések epidemiológiai és kísérletes adatait, röviden ismerteti a szájüregi „gócfertőzés” történetét, a szájápolás fontosságát hangsúlyozó nagy magyar elődök megállapításait és útmutatást ad a helyzet javítását szolgáló egyéni és társadalmi lehetőségekről.

More Less


Mindentudás Egyeteme

Health sciences, Medical sciences, Odontology

Mindentudás Egyeteme Nyílt Archívum

Dr. Prof. Ildikó Márton (lecturer)

29:14

18 May, 2011

Erika Bilicsi

19 August, 2014

194
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.dev.videotorium.hu/en/embed/8943" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download