You are currently browsing the Videotorium site of the organization Mindentudás Egyeteme. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

A cukorbetegség járványszerű terjedése és megelőzési lehetőségei

184

A cukorbetegség járványszerű terjedése és megelőzési lehetőségei


A cukorbetegség világszerte rohamosan terjed: a legújabb előrejelzés 2030-ra 430 milliót meghaladó érintettel számol, ami a 20.-21. század fordulóján becsült szám több mint háromszorosa! Jelentős emelkedés mutatkozik hazánkban is: a második ezredforduló 5,5%-os gyakoriságával szemben egy 2008-ban végzett reprezentatív felmérés a felnőtt lakosság körében 7,6%-os prevalenciát talált. Ez, ha figyelembe vesszük, hogy minden ismert cukorbetegre legalább még egy, már fennálló, de még felismeretlen betegséget kell számítanunk, valamint, hogy a cukorbetegség előállapotaiban lévők száma annyi, mint az ismert és még kórismézetlen betegeké, azt jelenti, hogy 2,2 milliót meghaladó polgártársunknál állhat fenn diabetes vagy valamely előállapota. A növekedés különösen a 2-es típusú formát érinti, amelynek közvetlen előállapota az elhízás és a metabolikus szindróma, s e növekedés már nemcsak a felnőtt korosztályok körében, hanem gyermekek és serdülők vonatkozásában is megfigyelhető. Az előadás az epidemiológiai adatok áttekintése mellett összefoglalja a kórismézés, a korai felismerés lehetőségeit, kitér a célzott, elsősorban a cukorbetegség szempontjából fokozottan veszélyeztetettek körében történő szűrővizsgálatok jelentőségére. Ismerteti az első hazai kockázat-alapú diabetes szűrés eredményeit – amelynek három fázisában 80.000-t meghaladó, magát egészségesnek tudó felnőtt vett részt –, és kiemeli a kötelező lakossági diabetes szűrés bevezetésének szükségességét.

More Less


Mindentudás Egyeteme

Medical sciences, Endocrinology, Diabetology

Mindentudás Egyeteme Nyílt Archívum

Dr. Prof. G Winkler (lecturer)

35:07

5 April, 2011

Erika Bilicsi

19 August, 2014

184
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.dev.videotorium.hu/en/embed/8907" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download