You are currently browsing the Videotorium site of the organization Mindentudás Egyeteme. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Az afrikai gyógyítás művészete

231

Az afrikai gyógyítás művészete


Az afrikai kontinens országainak zöme máig őrzi ama kettőségét, amely a modern, racionális és természettudományos alapokon álló medicina és a hagyományos, tapasztalati gyógymódokat összegző népi gyógyászat különbözőségén nyugszik. A nyugati medicinát reprezentáló orvosok és modern kórházak a nagyvárosokban összpontosulnak, míg a vidéken, a kisebb-nagyobb falvakban, az apró településeken élők millióinak orvosi/egészségügyi ellátása a régi, sokszor évezredes hagyományokat követi. Miben különbözik az afrikai népi gyógyászat az európaitól? Az egészségügyi kultúra milyen tárgyi világa, milyen formanyelve jellemzi az afrikaiak életét? Milyen eszközöket, szobrokat, amuletteket, fétiseket használ az afrikai gyógyászat a termékenység, a szülés elősegítésére, az anyaság megjelenítésére és milyeneket a betegségek, az ártó szellemek elhárítására? Bár nem sokan tudják, de a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Európa egyik leghíresebb és leggazdagabb orvostörténeti gyűjteményével rendelkezik. A múzeum idén tavasszal a brüsszeli Musée de la Médecine-nel, a lisszaboni Sociedade Geografica-val és a szenegáli Musée d'Art Africain de Dakarral közösen egy kiállítás sorozatot rendez, amely az afrikai hagyományos gyógyászat művészeti megjelenítését mutatja be. A márciusban nyíló budapesti kiállítás - a külföldi anyag mellett - jórészt a Néprajzi Múzeum tárgyaira épül.

More Less


Mindentudás Egyeteme

Medical sciences, History of science

klubrendezvények

László Egyed (moderator)
Dr. Károly Kapronczay (participant)
Benedek Varga (participant)
István Gazda (lecturer)
Edina Földessy (participant)

43:51

23 February, 2005

Erika Bilicsi

15 August, 2014

231
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.dev.videotorium.hu/en/embed/8851" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download